Szabad akarat

A szabad akarat létezik, viszont úgy látom (legnagyobb sajnálatomra) nagyon kevés ember él ezzel a csodálatos lehetőséggel.
Sok esetben döntést is nehéz hozni, főként a nőknek, mivel nem puszta logikára épül a gondolkodásunk, hanem nagyobb mértékben emocionális lények vagyunk (--> ebből lesz az otthon melege :-) ). Folyamatosan az érzelmeket és döntéseink ezekre gyakorolt következményeit latolgatjuk. Majd próbáljuk kitalálni, vajon mit vált ki a partnerünkből (az érintett személyből, személyekből) ha határozottan eltökéljük magunkat az egyik gondolatunk mellett.

Nekem igen nehéz volt megszabadulni attól a már - már kényszeres gondolati sorrendtől, melyben mindig másokat részesítettem előnyben. Ha ezt teszem akkor, vele ez lesz, ezt vagy azt fogja majd gondolni, érezni..... baromság!
Megmondom őszintén tényleg nagyon nehéz volt változtatni, de megérte, hisz boldog vagyok! És ez a boldogság, nem egy átmeneti valaki által megigézett pillanat, ezt a belső saját magamnak teremtett valóságom hozta az életembe. Úgy szoktam mondani, boldog vagyok MAGAMTÓL és ez csodálatos. Sok más is kellett ehhez az érzéshez, de jó kiinduló pont volt a döntés és cselekedet gyakorlása.

Szóval a szabad akarat mindenben ott leledzik, csak nem merjük vagy gyengék vagyunk/voltunk átültetni a gyakorlatba.
Kifogások mindig voltak, vannak és lesznek is, de a kritikus pillanatban sokat segített a magamba vetett hitem és az utam. Nem a cél, hanem az út az ami örömet okoz. A cél csak egyenes arányos következménye az útnak, és mikor oda érek mi az első gondolatom? :) Szétnézek, nyugtázom, megelégedettség tölt el és... ? keresek egy másik célt, utat!!! :)

Egyszer azt mondta az asztrológia tanárom (aki egy buddha pap), hogy mindig ott van a lehetőség csak nem merjük észrevenni, de ha meg is látjuk nem merünk elindulni egy másik úton. És milyen igaza volt!!
Tapasztalatom: ha nem mersz döntéseket hozni és cselekedni kiszolgáltatott helyzetben vagy, hisz csak mozizol. Kívülről nézed az életed és nincs lehetőséged a saját képedre formálni azt. Ergo a tettek magabiztossá és erőssebbé tesznek az élet minden területén és gondolkodásra serkentenek

Egy kis tanmese jutott az eszembe melyben,

"Vidáman röpköd egy pillangó a világban, egyszer csak meglát egy szobát ami nagyon megtetszik neki, berepül hát a nyitott ablakon, hogy alaposabban megnézze azt. Eleinte minden csodás, újszerű, nagyon tetszik neki, de egy idő után már nem érzi jól magát a kinőtt térben, ez az érzés elhatalmasodik rajta és úgy dönt kirepül a cellájából. Viszont időközben az is változott, már nincs nyitva az a "kapu" amin keresztül meglátta ezt a bizsergető ismeretlent ... nem adja fel!Próbálkozik, próbálkozik tovaszállni, mígnem halálra veri magát a csukott ablakon, holott csak egy picit kellett volna jobbra tekintenie és ott egy másik nyitott ablak.... "


Érdemes elgondolkozni ezen.
















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Olvasók